De dollar blijft voorlopig de belangrijkste wereldmunt voor de internationale handel. Het belangrijkste gevaar voor de dominantie van de dollar wordt gevormd door de oplopende Amerikaanse staatsschuld en stijgende begrotingstekorten, stellen analisten van zakenbank JPMorgan.

“De grootste uitdaging voor de dominantie van de Amerikaanse dollar zijn de VS zelf, gezien de stijgende overheidsschulden en verhoogde begrotingstekorten”, luidde de conclusie van een webinar van de bank.

De buitenlandse vraag naar Amerikaanse schatkistpapier versterkt de internationale rol van de dollar, omdat buitenlandse investeerders de munt nodig hebben om te kunnen beleggen in Amerikaanse staatsschulden.

Naar schatting was eind vorig jaar bijna 30 procent van de Amerikaanse staatsschuld in handen van buitenlandse investeerders. Maar dit kan veranderen als Amerikaans staatspapier zijn reputatie als veilige belegging verliest.

Hoewel Amerikaanse staatsobligaties aantrekkelijk zijn vanwege hun reputatie als veilige haven, hebben verschillende analisten hun bezorgdheid geuit dat dit gevaar loopt.

De Amerikaanse overheidsuitgaven zijn sinds de coronapandemie omhooggeschoten en het huidige begrotingstekort bedraagt ongeveer 6 procent van het nationaal inkomen. Dat is veel hoger dan het langjarige gemiddelde van een begrotingstekort van minder dan 4 procent.

Ondertussen is de verwachting dat de Amerikaanse staatsschuld als percentage van de economie zal stijgen van 97 procent in 2023, naar ruim 122 procent in 2034. Naarmate deze ratio stijgt, wordt het moeilijker voor de VS om schulden af te betalen. Volgens sommige experts ontstaat er hiermee zelfs een risico dat de staatsschuld onbetaalbaar wordt.

Amerikaanse staatsschuld dreigt op de lange termijn onhoudbaar te worden

Voormalig minister van Financiën Mark Sobel heeft eerder gewaarschuwd dat de VS zijn “mammoettekorten” moet aanpakken om het begrotingsbeleid beheersbaar te houden. In eerdere commentaren gaf hij aan dat deze dreiging zal toenemen onder een regering van Donald Trump.

In de afgelopen jaren dook het thema de-dollarisering regelmatig op, mede door oproepen vanuit opkomende economieën om alternatieven voor de dollar in te richten. Tijdens het webinar van JPMorgan was de conclusie echter dat waarschuwingen voor de ondergang van de dollar voorbarig zijn; voorlopig behoudt de greenback zijn wereldwijde rol als internationale reserve- en financieringsmunt.

Wat betreft de zorgen over de-dollarisering is vaak gewezen op het feit dat centrale banken buiten de VS zich op goud hebben gestort als alternatief voor de dollar in de mix van buitenlandse reserves. Dit neemt echter niet weg dat bancaire deposito's in dollars, dollarbeleggingen van staatsinvesteringsfondsen en andere dollarinstrumenten nog altijd sterk n trek zijn, aldus JPMorgan.

In het geval van China had het land een expliciete doelstelling om het aandeel van de dollar in de buitenlandse reserves te verminderen, maar het dollarbezit is hierdoor verschoven naar staatsbedrijven, stelden experts op het webinar van JPMorgan.

LEES OOK: Waarom beleggers in de huidige markt beter op veilig kunnen spelen, volgens topstrateeg van Bank of America